Aardappel courgette ovenschotel
4 personen | 30 minuten bereidingstijd + 50 minuten oventijd
Ingredienten:
- 600 gram vastkokende aardappels
- 2 courgettes
- 125 gram tofu
- 150 gram cashewnoten (ongezouten, ongebrand)
- 250 ml bouillon
- 6 eetlepels edelgistvlokken
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel mosterd
- sap van 1/2 citroen
Voor de salade + dressing:
- Groene salade
- 3 eetlepels rode wijn azijn
- 2 eetlepels dijon mosterd
- 1 eetlepel agavesiroop
- peper en zout naar smaak
Benodigdheden:
- Een mandoline. Dit is een hele fijne kitchentool die je helpt dunne plakken te snijden. Ik gebruik hem dagelijks! Bijvoorbeeld om ui te snijden. Je krijgt gelijke plakken/uiringen waardoor alles gelijk gaart. Ook voor dit recept een aanrader!
- Een keukenmachine
- Een ovenschaal
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Stap 2: Doe de cashewnoten in een bakje en giet hier kokend water overheen. Laat ca. 15 minuten staan.
Stap 3: Terwijl de cashews weken, kun jij de aardappels in dunne schijfjes snijden. Je hoeft ze niet te schillen, maar dan zou ik ze wel even wassen. Je kunt hiervoor het beste een mandoline op de dikste stand gebruiken. Doe de aardappel in een bak en giet ook hier kokend water overheen. Laat ca. 10 minuten staan.
Stap 4: Snijd de courgette nu ook in dunne plakjes en zet deze even opzij.
Stap 5: Cashews geweekt? Giet deze af en doe ze met de tofu, edelgistvlokken, bouillon, knoflook, oregano, mosterd en citroensap in een keukenmachine en maal fijn tot het super smeuïg is.
Stap 6: Giet nu de aardappelschijfjes af. En leg een laagje aardappelschijfjes op de bodem van een ovenschaal. Leg hier een laag courgette overheen. En vervolgens een laag cashewsaus. Herhaal dit proces tot de aardappels, courgette en saus op is. Zorg dus dat je alles goed verdeelt! De bovenste laag moet een laag aardappels zijn. Bestrooi met peper en zout en zet ca. 50 minuten in de oven.
Stap 7: Maak ondertussen de dressing voor de groene salade.
Stap 8: Is de bovenkant van de ovenschotel goudbruin en krokant? Serveer deze dan met de groene salade!
Warm en smeuig met een krokant laagje aardappels op de bovenkant. Precies goed voor een koude winteravond!
Variatietip:
Je kunt ook voor de helft van de aardappels zoete aardappel kiezen. Dat maakt het nog gezonderer en kleurrijker!