Avocado tartare
20 minuten bereidingstijd | 4 personen
Ingrediënten
- 2 Hass avocado’s
- 1 sjalotje
- 30 gram kappertjes
- 1 eetl. gehakte peterselie (= 4 gram)
- 2 eetlepels dijon mosterd
- 2 eetlepels (vegan) mayo*
- 1 eetlepel citroensap
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 1.5 eetlepel agavesiroop
- ca. 1/2 theelepel sriracha
- peper en zout
- een of twee kleine baguettes
* ik vind de vegan mayo van Hellman’s echt heel goed!
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Snijd de baguette(s) in de lengte in dunne sneetjes van ca. 4 mm dik, zodat je vrij lange en dunne sneetjes krijgt. Spray hier een beetje olijfolie overheen en leg ze voor ca. 7 minuten in de oven of tot ze knapperig en licht bruin zijn (pas op: op het laatste moment kunnen ze ineens verbranden).
Stap 3: Hak ondertussen de peterselie, kappertjes en het sjalotje heel fijn. Het is een vrij delicaat gerecht. Snijd daarom vooral de peterselie en het sjalotje erg fijn.
Stap 4: Meng nu 1 eetlepel dijon mosterd, 1 eetlepel citroensap, 1/2 eetlepel olie, 1/2 eetlepel agavesiroop en 1/4 (of 1/2 als je van een beetje spice houdt) theelepel sriracha. Meng goed en meng dit vervolgens met het sjalotje, de kappertjes en de peterselie. Zet opzij.
Stap 5: Snijd nu de avocado in kleine blokjes van ca. 5×5 mm en meng deze heel voorzichtig (je wilt niet dat de blokjes kapot gaan) door het kappertjes-mengsel. Zet opzij.
Stap 6: Meng nu 1 eetlepel dijon mosterd, 2 eetlepels (vegan) mayo, 1 eetlepel agavesiroop en breng op smaak met peper en zout. Dit wordt je ‘ei-dooier’ die bovenop het avocado-mengsel komt.
Stap 7: Maak nu mooie rondjes op het bord met het avocado-mengsel. Dit werkt het fijnst met een kookring, maar is niet essentieel. Doe hier een klein lepeltje van het ‘ei-dooier’ mengsel op, zodat het als een rondje op de avocado tartare ligt. Leg hier de crouton op of tegenaan. Maak eventueel af met een blaadje peterselie en wat verse peper.
Enjoy!
Dit is echt een fantastisch voorgerechtje voor de feestdagen. Niet te zwaar, gezond en lekker!
Nota bene: Ik zou het max. 5 a 6 uur van te voren maken, omdat de avocado anders bruin wordt. Bewaar het avocado-kappertjes-mengsel dan in een afgesloten bakje, met extra vershoudfolie direct over het avocadomengsel heen, in de koelkast.
Je kunt ook alle andere dingen alvast klaar maken in de ochtend en op het moment zelf alleen nog de avocado in blokjes snijden en de croutons afbakken.
Croutons vind ik lekker als ze warm uit de oven komen. Maar kun je ook al in de ochtend maken. Bewaar ze dan in een bakje die je goed kunt afsluiten.