n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | caponata met halloumi van tofu

Caponata met halloumi van tofu

4 personen | 25 – 30 minuten bereidingstijd | 20 min oventijd

Ingredienten

Voor de caponata:

  • 2 aubergine, in blokjes van 1 bij 1 cm
  • 400 gram tomaten, in partjes
  • 2 stengels selderij, klein gehakt
  • 1 ui, klein gehakt
  • 50 gram kappertjes, klein gehakt 
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Basilicum, ter garnering
  • Scheutje rode wijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel olijfolie

Voor de halloumi:

  • 1 blok tofu
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding:

 Stap 1: Snijd de tofu door vieren zodat je vier dikke plakken krijgt. Halveer deze nu over de lengte, zodat je 8 dunne plakken krijgt.

Stap 2: Meng de overige ingredienten in een bakje en wrijf de tofu hiermee in. Laat marineren tot stap 10.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de gepelde tomaten met een theelepel suiker in een pannetje. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken gedurende de stappen 4 t/m 8.

Stap 4: Snijd en hak alvast alle groenten voor de caponata (selderij, ui, kappertjes, tomaten, knoflook en aubergine).

Stap 5: Verwarm nu een pan met een halve theelepel olijfolie en fruit hier  de ui, selderij en kappertjes in gedurende ca. 3 minuten.

Stap 6: Doe de tomatenpartjes ondertussen in een ovenschaal. De gefruitte ui, selderij en kappertjes kunnen hierbij.

Stap 7: Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergine op hoog vuur totdat de blokjes mooi bruin kleuren. Doe dit in twee delen zodat de blokjes genoeg ruimte hebben in de pan. Bestrooi ruim met zout en peper terwijl je bakt. Doe de aubergine bij de tomaatjes in de ovenschaal.

Stap 8: Voeg de knoflook en de ingekookte tomatensaus toe aan de ovenschaal. Meng goed en zet ca. 20 minuten in de oven.

Stap 10: Zet ca. 10 minuten voor je ovenschaal klaar is een grillpan op het vuur. Laat goed heet worden en grill de tofu voor ca. 3 minuten per zijde totdat hij mooie grillstreepjes toont.

Stap 11: Serveer de warme caponata met de gegrile tofu en garneer met blaadjes basilicum.

 

Het gerecht vraagt om iets meer tijd en stappen dan mijn andere recepten, maar het is niet ingewikkeld. En ik beloof je: het is het meer dan waard.

Tip:
De caponata kun je een dag van te voren maken. Zet deze dan nog niet in de oven, maar doe dat op de dag zelf. 

Variatietip:
In caponata kun je heel veel restjes kwijt. Het is bijvoorbeeld ook lekker met courgette, olijven of paprika.