Gezonde(re) pecan pie
30 minuten bereidingstijd + 40 minuten in de oven | ca. 12 porties
Ingrediënten – taartdeeg:
- 170 gram amandelmeel
- 70 gram tarwemeel
- 20 gram maizena
- 1/4 theelepel zout
- 30 gram kokosbloesemsuiker
- 5-7 eetlepels water
- Ook nodig: taartvorm van 24 cm, zoals deze.
- Ook nodig: blender.
Ingrediënten taart:
- 155 gram pecannoten
- 40 gram havervlokken
- 240 ml water
- 120 ml sojamelk
- 210-230 gram agavesiroop
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eetlepels maizena
- 1/2 theelepel zout
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 graden.
Stap 2: Mix in een grote kom het amandelmeel, tarwemeel, maizena, zout en suiker goed door elkaar.
Voeg 4 eetlepels water toe en meng nog eens goed. Voeg nog eens 1 eetlepel water toe. Voeg eventueel nog 1 of 2 eetlepels water toe. Blijf mengen tot het een bal kan vormen.
Pas op: je wilt het niet te nat maken. Het is klaar als je het tot een bal kunt samenvormen en het aan elkaar blijft plakken.
Stap 3: Leg de bal op een bakpapiertje en druk plat tot een rondje. Leg hier nog een vel bakpapier overheen en rol met een deegroller verder uit. Rol hem zo groot dat hij in de taartvorm past, incl. randje omhoog.
Let op: je wilt het deeg niet te dik hebben.
Stap 4: Haal het bakpapiertje dat over het deeg ligt er vanaf. Zet de taartvorm ondersteboven op het deeg en draai het geheel om zodat het deeg in de vorm valt. Haal het andere bakpapiertje er ook af. En druk het deeg lichtjes in de vorm.
Stap 5: Snijd het deeg dat over de randjes komt met een mes weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
Stap 6: Leg de pecannoten naast de taartvorm op een bakplaat en verwarm voor 5 minuten in de voorverwarmde oven. Haal eruit en verhoog de temperatuur van de oven naar 175 graden.
Stap 7: Meng ondertussen het water met de havervlokken in een klein pannetje. Verwarm tot het zachtjes bubbelt en laat dit 8-10 minuten zachtjes koken totdat al het water is opgenomen door de havervlokken. (Weird… I know… But it works!)
Stap 8: Voeg in een blender een klein handje geroosterde pecannoten, de gekookte havermout, sojamelk, agavesiroop (230 gram maakt hem zoeter dan 210 gram, kies zelf!), vanille extract, maizena en zout toe. Zet de blender aan en blend voor ca. 45 seconden totdat je een glad beslag hebt.
Stap 9: Maak met je handen de helft van de pecannoten in wat kleinere stukjes en verdeel alle pecannoten over het deeg. Verdeel hier het beslag overheen, zorg dat alle pecannoten onder staan. Bak voor 40-42 minuten, totdat ie goudbruin is.
Stap 10: Laat de taart voor zeker 2 uur afkoelen voordat je hem aansnijdt. Belangrijk!
Ca. 5 dagen houdbaar in de koelkast (goed afgesloten) of 1 maand in de vriezer.
Enjoy!
Dit recept van deze gezonde(re) Pecan Pie heb ik een klein beetje aangepast en verder overgenomen van This Quiet Kitchen.
N.b. zoek je naar een alternatief voor een ingredient? Dan heeft This Quiet Kitchen (waar dit recept vandaan komt) allerlei suggesties. Je vindt het oorspronkelijke recept hier.