n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben | in Amsterdam

Een vegan vs. een Plantbased Wholefoods leefstijl

Er zijn drie belangrijke pijlers om vegan of plantbased te worden:

 

het klimaat, dierenwelzijn en gezondheid.

Plantbased Wholefoods:

Mensen met een Plantbased Wholefoods (onbewerkt) leefstijl doen dit uiteraard ook voor het klimaat en dierenwelzijn, maar bij hen ligt de focus op hun gezondheid.

Niet alleen willen zij minderen in (of het geheel elimineren van) dierlijke producten, maar ook in hoog bewerkte producten.

Ons standaard Westerse dieet bestaat voor een groot deel uit bewerkte producten. Dit zijn producten waar veel voedingstoffen uit zijn gehaald (zoals vezels, vitaminen en mineralen; denk bijvoorbeeld aan alle soorten witte pasta, rijst en bloem) of veel ongezonde stoffen zijn toegevoegd (zoals suiker, olie, zout en conserveringsmiddelen).

Zowel dierlijke als hoog bewerkte producten worden in verband gebracht met vele welvaartsziekten als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en auto-immuunziekten. De gelijktijdige toename van deze ziektes en het gebruik van dierlijke en hoog bewerkte producten in onze samenleving is geen toeval.

Vegan

Mensen met een vegan leeftijl doen dit vaak uit ethisch oogpunt. Zij zijn tegen de uitbuiting van dieren voor gebruik van mensen. Daarom draagt een vegan vaak ook geen kledingstukken die van leer zijn. Klimaat komt vaak op de tweede plaats. En gezondheid is van nog iets minder groot belang.

In een vegan dieet kijkt men dan ook niet naar het gebruik van bewerkte of onbewerkte producten. Je kunt alles eten, zolang het niet van dieren afkomstig is.

Een vegan dieet hoeft daardoor niet perse gezond te zijn. Denk aan alle vleesvervangers die op dit moment in de winkel liggen. Echt geweldig! Maar er zitten vaak veel ongezonde stoffen in als suiker, olie en zout en je lichaam haalt er weinig of geen gezonde voedingsstoffen meer uit.

Iemand die dagelijks vleesvervangers eet, hoeft daarom niet gezonder te zijn dan iemand die een standaard Westers dieet eet. Wel levert hij/zij natuurlijk een belangrijke bijdrage aan dierenwelzijn.