n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Granola zonder olie

Crunchy homemade granola | zonder olie

ca. 10 porties | 10 minuten bereidingstijd | 20 minuten oventijd | 45 minuten laten afkoelen voordat je het opbergt

Ingredienten

  • 200 gram havervlokken
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gram walnoten
  • 50 gram pecannnoten
  • 3 gram zout (bijna 1/2 theelepel)
  • 30 gram tahini
  • 30 gram 100% pindakaas*
  • 75 gram agavesiroop
  • 1/2 theelepel vanille extract (voegt echt iets toe! Niet weglaten)

Optioneel, maar echt een aanrader:

*Allergisch voor pinda’s? Gebruik 30 gram meer tahini i.p.v. pindakaas. 

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de over voor op 180 graden. 

Stap 2: Hak de pompoenpitten, walnoten en pecannoten in stukjes. Meng dit in een grote kom met het zout en de havervlokken goed door elkaar.

Stap 3: Voeg nu de pindakaas (gebruik een smeuige pindakaas, zoals de 100% pindakaas van de albert heijn), tahini, agavesiroop en vanille extract toe. Meng goed!

Stap 4: Verdeel het mengsel over 1 (met bakpapier beklede) bakplaat en druk alles goed aan. Zet 12 minuten in de oven.

Stap 5: Begint het al een beetje bruin te kleuren? Haal dan uit de oven en meng het nog even voorzichtig (er beginnen al chunks te vormen, dus vandaar dat je het voorzichtig wil omdraaien!). Druk alles nog eens goed aan.

Stap 6: Zet nog ca. 10 minuten in de oven. Hou op het eind in de gaten dat het niet te donken gaat kleuren!

Tip: Nu wil je het eigenlijk proeven he? NOG NIET DOEN! Laat het geheel 45 minuten afkoelen zonder roeren om de meeste chuncks te krijgen.

Stap 7: Voeg nog gewenste ingredienten zoals stukjes gedroogde abrikoos of de gedroogde bessenmix toe. Hiermee kun je natuurlijk eindeloos varieren, denk bijv. aan rozijnen, chocolade, zaden of ander gedroogd fruit.

Stap 8: Berg op in een afgesloten potje/bakje, houdbaar voor ca. 1 a 2 weken. Of in de vriezer voor ca. 3 maanden (laat het dan 5 a 10 minuten ontdooien voor gebruik).

 

 

 

Homemade granola is zoveel lekkerder en gezonder dan die je in de winkel koopt… Bovendien zorgen de geuren in je huis ervoor dat je dit eigenlijk elke dag zou willen maken!

Gezondheidsinformatie:
Ik voeg gedroogde abrikoos en gedroogde bessen toe. Niet alleen omdat ik dat heel erg lekker vind, maar ook omdat abrikoos veel ijzer bevat (het meest voorkomende tekort bij mensen, plantaardig of niet!). Gedroogde bessen zijn weer ontzettend goed voor je hersenen, je immuunsysteem en je lever. Lekker en super gezond dus! 

Tip:
Aangezien de granola in de vriezer lang houdbaar is kun je het recept gemakkelijk verdubbelen!