Hummus rozenharissa
10 minuten bereidingstijd | twee grote potten, meer dan genoeg voor een hele week met 2 personen
Ingredienten
- 2 potten biologische kikkererwten van de Albert Heijn*
- aquafaba (het vocht in de pot bij de kikkererwten) van één van de potten
- 3 of 4 eetlepels rozenharissa (hoe meer, hoe pittiger)
- 3 eetlepels tahini
- sap van 1 citroen
- 1 knoflook teentje (medium size)
- 1/2 theelepel zout
- snufje paprikapoeder
- snufje chilipoeder voor extra pit
* het is handig om dit merk te kopen omdat ieder merk een andere hoeveelheid aquafaba (vocht bij de kikkererwten) bevat. Aangezien ik dit vocht uit een van de potten gebruik, is het handig om deze te kopen.
Koop je toch een ander merk? Doe de aquafaba dan beetje bij beetje erbij. Dan doe je niet per ongeluk teveel, waardoor je waterige hummus kan krijgen.
Bereiding:
Stap 1: Giet de kikkererwten uit één pot af. (Let op: de andere pot giet je niet af!)
Stap 2: Doe deze kikkererwten en de andere pot met kikkererwten incl. aquafaba in de keukenmachine.
Stap 3: Voeg alle ingredienten toe en laat de keukenmachine minstens 5 minuten draaien zodat het een romige massa wordt.
Tip: Hoe langer je draait, hoe romiger je hummus wordt! Echte hummus-experts laten de hummus wel 30 minuten in de keukenmachine malen. Zelf vind ik dat 5 minuten ook wel volstaat. Het gemak dient de mens immers ook een beetje. 😉
Stap 4: Proef goed en voeg eventueel wat zout, rozenharissa of citroen toe.
Pittige hummus die zoooooooveel lekkerder is dan uit de supermarkt (en bovendien gezonder). Binnen 10 minuten gemaakt en je hebt er een week plezier van!
Aquafaba: ik gebruik aquafaba in plaats van olie. Het wordt even romig, maar zonder de ongezonde toevoeging van olie!