
Japanse noedels met een koriander-limoen dressing en tofu
4 personen | 25 minuten bereidingstijd (15 minuten als je het vocht al eerder uit de tofu hebt geperst)
Ingredienten
- 300 gram sobanoedels
- 200 gram bimi (ook wel aspergebroccoli)
- ca. 100 gram verse sojaboontjes
- ca. 50 gram gebrande, ongezouten pinda’s
Voor de dressing:
- 15 gram verse gember (zonder schil)
- zeste en sap van 2 limoenen
- 4 eetlepels tahini
- 4 theelepel witte miso paste (30 gram)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 rode peper
- 15 gram koriander
- 30 gram agavesiroop
- 1/2 teentje knofook
Voor de tofu:
- 375 gram tofu
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels agavesiroop
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olie
Tip: geen zin in tofu? Zie alternatief in kantlijn rechts!
Bereiding:
Stap 1: Pers de tofu uit door een keukenpapiertje om de tofu te wikkelen en op een bord te leggen. Leg hier een een snijplank op en vervolgens iets zwaars als een stapeltje boeken of zware pan. Laat 20 minuten staan zodat het meeste water uit de tofu is gedrukt.
Stap 2: Hak de gember in kleine stukjes. Hak de rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten) en knoflook in grove stukken. Doe alle ingredienten voor de dressing in een maatbeker en maal met een staafmixer tot een gladde dressing.
Stap 3: Hak de pinda’s in kleine stukjes en zet opzij. Zet een pan water op voor de noedels.
Stap 4: Scheur de uitgelekte tofu in grove stukken (neemt door zijn structuur meer marinade op als je hem scheurt i.p.v. snijdt). Verwarm een klein beetje olie in een wokpan en bak de tofu 8 minuten totdat ie aan alle kanten bruin kleurt. Voeg na 5 minuten de aspergebroccoli toe en bak 3 minuten mee.
Stap 5: Kook ondertussen de sobanoedels volgens de instructies van de verpakking.
Stap 6: Tofu en bimi 8 minuten gebakken? Voeg nu twee teentjes geperste knoflook toe aan de pan en bak een minuutje mee. Voeg dan de 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels agavesiroop en 2 eetlepels citroensoap toe en bak nog 1-2 minuutjes totdat de meeste marinade is opgenomen. Voeg de laatste minuut de sojaboontjes toe zodat die ook een beetje warm worden.
Stap 7: Giet de sobanoedels af en meng de dressing door de warme noedels. Verdeel over de borden en serveer met de sojaboontjes, aspergebroccoli, tofu en pinda’s.
Bon appetit!
Deze dressing is echt een bommetje awesomeness op een bordje! Zout door de sojasaus, umami door de miso, zuur van de limoenen, pittig door de rode peper en zoet door de agavesiroop.
YUM!
Alternatief voor tofu:
Geen zin in tofu? Een lekker & gemakkelijk alternatief is zoete aardappel uit de oven! Snijd de zoete aardappel (met schil, daar zitten de meeste voedingsstoffen in!) in blokjes, doe er wat peper en zout over en doe ca. 40 minuten in de oven op 220 graden totdat ze mooi bruin kleuren. Maak de bimi klaar zonder de tofu.