n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben | In de keuken

Maar… het is toch lekker? Dat is toch zeker ook iets waard?

Wat nou als je die paté in dat gesprek wijzigt in een sigaret? Een roker kan precies hetzelfde reageren:

maar ik geniet toch van die sigaret. Dat is toch zeker ook iets waard? 

Vorige week had ik een gesprek met een vriendin. Zij vroeg mij of ik de vegan paté van Kips al had geprobeerd en dat ze hem best lekker vond. 

 

Mijn reactie was een beetje ongezellig. 🤷‍♀️

Namelijk dat ik het kende en het inderdaad best lekker vond, maar dat ik het alleen bij uitzondering eet omdat het product zó bewerkt is dat er vrij weinig gezonde en vrij veel ongezonde ingrediënten in zitten. 

Haar reactie was: maar… het is toch lekker? Dat is toch zeker ook iets waard?

Het zette mij aan het denken. Want heel eerlijk: 6 jaar geleden had ik mezelf nu achter het behang geplakt. Jezus pop, anders geniet je even van het leven?!

Maar hoe meer ik er over nadacht, hoe meer ik achter mijn reactie sta. Omdat ik juíst meer van het leven geniet als ik dat soort dingen niet eet. 

Bear with me. Ik vertel je zo waarom. 

Mijn gedachte was als volgt: wat nou als je die paté in dat gesprek wijzigt in een sigaret? Een roker kan precies hetzelfde reageren: maar ik geniet toch van die sigaret. Dat is toch zeker ook iets waard? 

Daar zou jij een vrij duidelijk gevoel bij krijgen. Iets in de trend van: Super ongezond. Moet je gewoon niet doen. Toch?

Maar zo is het ook met producten als die vegan paté. Alleen zijn we ons (nog) niet bewust van de ongezonde effecten van al die bewerkte producten. 

Vind je het nu te ver gaan dat ik een sigaret met vegan paté vergelijk? Snap ik wel. Maar zie het in de context: 1 sigaret is het probleem niet. 20 sigaretten per dag wel. 

En dat is precies wat we doen met ons eten. Eén boterham met vegan paté is echt het probleem niet. 

Maar ons standaard Westerse dieet is voor meer dan 50% bewerkt* en bestaat voor meer dan 30% bestaat uit dierlijke producten (in deze grote mate ook erg ongezond). 

*Met bewerkt bedoel ik producten zoals die vegan paté: producten waar veel gezonde ingrediënten uit zijn gehaald en veel ongezonde ingrediënten zijn toegevoegd. Dit geldt helaas voor heel veel producten in de supermarkt. Vegan of niet vegan.

 

Dit betekent dat ons lichaam een brandstof krijgt die simpelweg niet volstaat. Hoe denk je dat jij je gaat voelen als je je lichaam een brandstof gaat geven dat voor 100% i.p.v. 20% uit gezonde voedingsstoffen bestaat? 

En dat is precies waarom ik meer van het leven geniet als ik onbewerkt en plantaardig eet. Omdat ik me dan fysiek en mentaal zo ontzettend veel fitter voel.

En dat terwijl ik met hetzelfde gemak, super lekker eet. Maar inderdaad… ik laat sommige dingen – zoals sigaretten en vegan paté – tegenwoordig wel staan. 🤷‍♀️

Stof tot nadenken…