n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben | Amsterdam

Maar… wij zijn toch omnivoren?

eigenlijk is deze discussie niet eens zo interessant.

Een vraag die vaak wordt gesteld rondom plantaardig eten is:

“maar van oorsprong zijn wij toch omnivoren?”. 

Een goede vraag, want het is best aannemelijk dat onze behoeften aan voedingsstoffen hun oorsprong vinden in onze evolutie. Hebben we vlees niet gewoon nodig? 

Maar het is ook een vraag die discussie oproept.

  • Ja, we kunnen zowel vlees als planten eten… maar nog nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben we zo WAANZINNIG VEEL vlees, zuivel, ei en vis per dag gegeten als nu. Dat dat niet gezond voor ons is, is allang wetenschappelijk bewezen.
     
  • Ja, we weten dat mensen vroeger zowel vlees als planten aten… maar hoe de verhoudingen vlees/plant precies lagen, weten we dan weer niet zo goed.

Lange tijd baseerden we onze inschattingen van ons prehistorisch dieet op vondsten van eeuwenoude botten en werd er aangenomen dat er veel vlees werd gegeten. Maar tegenwoordig houdt men er veel meer rekening mee dat er van plantaardig voedsel – in tegenstelling tot botten – niet zo veel overblijft. Dit heeft voor een overschatting van prehistorische vleesconsumptie gezorgd.

  • Ja, we zijn het laatste stukje van onze evolutie steeds meer vlees/vis en zuivel gaan eten. Maar als we dan toch naar onze evolutie kijken? Waarom kijken we dan alleen naar het laatste stukje van onze evolutie; de laatste 2 miljoen jaar? De evolutie van ons lichaam startte al 25 miljoen jaar eerder, bij de aap. Daar is de basis gelegd van onze voedingsvereisten. En die aap? Die at voor 95% plantaardig. (Dit zou kunnen verklaren waarom wij zo ontvankelijk zijn voor hart- en vaatziekten. Maar dat is stof voor een andere blogpost!)

Maar eigenlijk is deze discussie niet eens zo interessant. Ook al wisten we precies wat onze voorouders aten, zou dit niet betekenen dat dat dieet ook perfect voor óns zou zijn.

We hebben namelijk niet langer diezelfde doelen als die we vroeger hadden.

Onze voorouders leefden in schaarste en moesten eten om te overleven. Calorierijke voeding vergrootte de kans om lang genoeg te overleven om voor nageslacht te kunnen zorgen. 

Bij ons is schaarste niet aan de orde. We leven langer en zijn (mede daardoor) gevoelig voor chronische ziekten. Ons doel is niet om te overleven totdat we kinderen hebben gekregen, maar om oud genoeg te worden om onze kinderen te zien opgroeien en het liefst ook hun kinderen. En graag in goede gezondheid. 

Dat we alles kúnnen eten, betekent niet dat we dat ook het beste kunnen doen om onze huidige doeleinden te bereiken. 

Het maakt niet zo veel uit wat we vroeger aten. Het is veel belangrijker om te kijken hoe we onze huidige doelen (een lang en gezond leven) kunnen behalen. 

En een berg aan wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ons standaard Westerse dieet niet matcht met onze huidige doeleinden. 

Welk dieet dan wel matcht? Een (voornamelijk) plantaardig en onbewerkt dieet.* 

 Stof tot nadenken… 

 

* Laat dit nou precies de leefstijl en dieet zijn waar ik je over leer in de cursus ‘Jouw gezondheid op de eerst plaats‘. Heb je interesse om een keer mee te doen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief dan hou ik je op de hoogte van de start van een volgende cursus!