Mac ’n cheese
4 porties | 20 minuten bereidingstijd | 10 minuten in de oven
Ingredienten
- 2 sjalotjes, fijn gehakt
- 1 teentje knoflook
- 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 3/4 courgette
- 280 gram gegrilde paprika (uit pot) of gril zelf ca. 2.5 paprika’s.
- 150 gram tofu (gebruik tofu die in calcium is gestremd, bijv. deze)
- 300 gram volkoren macaroni
- 22 gram edelgistvlokken + 1 eetlepel
- 2 eetlepels mosterd (30 gram)
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- Eventueel een paar eetlepels plantaardige melk
- ca. 50 gram panko broodkruim
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden grill stand en breng een pan water aan de kook voor de macaroni.
Stap 2: Fruit de sjalotjes en knoflook in 1 eetlepel olijfolie, voor ca. 3 minuten. Voeg 150 gram (dus niet alles) cherry tomaatjes toe en smoor nog ca. 7 minuten met de deksel op de pan.
Stap 3: Kook de macaroni volgens de instructies van de verpakking en stort deze in een ovenschaal zodra de macaroni klaar is.
Stap 4: Doe ondertussen de tofu, gegrilde paprika, 22 gram edelgistvlokken, mosterd, oregano, 1/2 theelepel zout en de verwarmde tomaatjes in een blender of keukenmachine en blend tot het een saus wordt. (Dit kan ook met een staafmixer, hak de tofu en paprika dan eerst in grove stukken). Wordt het mengsel te dik? Maak dan dunner met een paar eetlepels plantaardige melk.
Stap 5: Voeg de tofu-saus, courgette en 100 gram van de cherry tomaatjes bij de pasta.
Stap 6: Mix de panko met 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel edelgistvlokken en een snufje zout en strooi over de macaroni.
Stap 7: Zet de ovenschaal voor ca. 10 minuten in de oven tot de panko goudbruin is.
Nostalgie pur sang! Maar dan gezond en met groenten en bonen (tofu) verstopt in de saus. Perfect als je kinderen moeilijke eters zijn.
Variatietip:
Je kunt i.p.v. de courgette natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Denk bijv. aan broccoli en doperwten.