Omgekeerde bladerdeegpizza
2 personen | 10 minuten bereidingstijd | 35 minuten oventijd
Ingrediënten:
- Een rol vegan bladerdeeg, bijv. deze
- 50 gram kalamata olijven, gehalveerd
- 105 gram gegrilde artisjok (potje), grof gehakt
- 25 gram kappertjes, grof gehakt
- Halve courgette, in halve maantjes
- Halve rode paprika, in stukjes
- 125 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 (flinke) teen knoflook, geperst
- 5 eetlepels passata picante (tomatensaus met een rood pepertje)
- 1 kleine rode ui, in twaalf partjes gesneden zodat de lagen uiteen vallen
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/4 theelepel zout
- 2 handjes spinazie (ca. 50 gram)
- Optioneel: basilicumblaadjes
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Doe de olijven, artisjok, kappertjes, paprika, rode ui en cherry tomaatjes in de ovenschaal. N.B. wacht nog even met de courgette en spinazie. Voeg ook de olie, knoflook, oregano, edelgistvlokken en het zout toe en mix goed. Zet de ovenschaal nu 15 min. in de voorverwarmde oven.
Stap 3: Haal de schaal uit de oven, voeg de courgette en tomatensaus toe en mix nog even goed. Verdeel de spinazie over de gehele schaal (mix niet, zodat deze bovenop blijft liggen).
Stap 4: Leg hier het bladerdeeg overheen. Snijd overtallig bladerdeeg weg en stop het bladerdeeg aan de randen een beetje in met een lepel.
Stap 5: Zet de schaal nog 20 minuten in de oven totdat het bladerdeeg mooi bruin is.
Stap 6: Haal de schaal uit de oven. Ga met een mes langs de randen. Zet een snijplank, die groter is dan de schaal, op de bovenkant en draai het geheel in 1x om. Bestrooi eventueel met blaadjes basilicum.
Let op: Dit is een oud receptje en de bladerdeegbodem is niet gezond. Dit recept is Wel vegan, lekker en gezonder dan een bladerdeeg pizza met kaas/mozzarella. Dus ik hou hem er nog even op. Beslis zelf of dit binnen jouw dieet past!