n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben | in Amsterdam

About me

Planty You | Romee Houben | In mijn keuken
Planty You | Romee Houben | Shakshuka

About me

Hoi! Ik ben Romee en ik ben eigenlijk mijn hele leven – tot 5 jaar geleden – omnivoor geweest. Ik ben opgegroeid met vlees en vis als ‘hero of the dish’ en groenten als bloemkool overgoten met gesmolten kaas als bijzaak op de tafel.

Vegans snapte ik niet en ik mopperde altijd een beetje als ik tijdens mijn werk in een restaurant moest koken voor een vegan. Hoe kon je iets lekker maken zonder zuivel of eieren?! Hoezo wilden mensen dit uberhaupt??

Totdat…

Totdat een van mijn beste vriendinnetjes op 33-jarige leeftijd kanker kreeg… Dat veels te jonge, fantastische meisje vol energie, die altijd veel sportte en gewoon gezond moest zijn. Toch? Niet dus. Het leven stond even stil.

Ze gaf al snel aan dat ze alle goedbedoelde zakken drop, snoep en chocolade van vrienden en familieleden die op ziekenbezoek kwamen liever niet wilde krijgen, omdat ze met de chemo al genoeg rotzooi in haar lichaam kreeg. En wees mij tijdens haar behandeling op de documentaire ‘Forks over Knives’ (hier of op Netflix te zien). Een documentaire die laat zien hoe we onze aarde, onze dieren, maar ook ons lichaam naar de vernieling helpen met ons huidige eetpatroon. Haar ziekte (ze is inmiddels weer gezond!!) en deze documentaire waren mijn startpunt voor een weg naar een plantaardige leefstijl.

De documentaires volgden elkaar op, waarna boeken en opleidingen me steeds meer kennis verschaften. En alhoewel ik het eigenlijk nog steeds niet wilde (want… kaas!), kon ik niet meer terug. Ik kon het niet meer ‘ont-zien’, mijn opgedane kennis niet meer vergeten. Het was ineens zo logisch om plantaardig te gaan eten. Zóveel beter voor zúlke belangrijke dingen als mijn gezondheid, het milieu en dierenwelzijn.

Don’t feel limited, feel empowered!

Bij mij ging dit niet over 1 nacht ijs

Ik was niet van het ene op het andere moment vegan. En vond het in het begin lastig om plantaardig eten lekker te maken.

Maar ik voelde me ook beter dan ooit. Ik had niet eens door dat ik me niet 100% goed had gevoeld, totdat ik me ineens top voelde! Geen opgezwollen gevoel meer na een maaltijd, geen after dinner dips, geen pijnlijke buik of constipatie meer.

En bovendien kreeg ik een super goed gevoel over mezelf omdat mijn gedrag eindelijk weer matchte met mijn intrinsieke waardes. Ik hoefde geen schuldgevoel over dierenleed weg te drukken en niet weg te kijken van klimaatproblemen met een gevoel dat ik er toch niets aan kon doen. In plaats van beperkt in wat ik mocht eten, voelde ik me juist empowered in wat ik kon doen!

Mijn pad

En zo werd ik van een omnivoor een flexitarier; om van daaruit een vegetariër te worden die af en toe nog wel eens vis at; naar een volledig vegetariër die steeds meer geïnteresseerd raakte in het veganisme; naar een plantbased wholefoods voedingsdeskundige die het heus nog steeds niet allemaal altijd goed doet, maar blijft streven naar een voedingspatroon die goed is voor deze wereld, die geen leed veroorzaakt en waar ik me ontzettend goed bij voel.

Ik breidde mijn zoektocht naar kennis uit met een zoektocht naar manieren om lekker plantaardig te koken. Naar recepten, naar tips, tricks en kookhacks om het niet alleen lekker maar ook gemakkelijk te maken. Al die kennis, tools en tips maken dat ik nu met alle gemak voor 90% plantaardig eet. Niet helemaal dus, want als ik bij vrienden of in een restaurant eet waar ze geen vegan optie hebben, vind ik vegetarisch nog steeds prima. Misschien haal ik die 100% ooit nog eens. Maar voor nu, voelt het goed.

Dat gevoel wil ik graag met je delen. Door al mijn kennis, tools, tips, tricks en recepten door te geven. Zodat jij je ook beter gaat voelen. Volg me op Instagram voor recepten en inspiratie of doe mee aan mijn cursus ‘Jouw gezondheid op de eerste plaats’.

Zo. Dat ben ik. In een – vrij lange – notendop dan. En wie ben jij? Mail me met jouw verhaal en vragen. Ik hoor ze en help jou graag!

Planty You | Romee Houben | Woonkamer
Planty You | Romee Houben | Mason jar salads