Pasta met een romige saus
10 minuten bereidingstijd | + 35 minuten in de oven | 4 personen
Ingrediënten:
Voor de feta saus:
- 1 blok tofu (ca. 375 gram)
- 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
- 3 eetlepels appelcider azijn
- 1.5 eetlepels edelgistvlokken
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- peper
Voor in de ovenschaal:
- 450 gram cherrytomaatjes
- 1/2 courgette
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram penne pasta
- basilicum ter garnering
- peper en zout
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Doe de cashewnoten in een bakje en giet er kokend water overheen. Laat dit 10 minuten staan.
Stap 3: Hak ondertussen de courgette in hapklare stukjes en doe deze met de tomaatjes (ongesneden) in een ovenschaal. Meng met de olie (is helaas wel nodig in dit recept), peper en zout.
Stap 4: Doe nu alle ingrediënten voor de saus in een blender of keukenmachine. Voeg ook de cashewnoten toe als ze 10 minuten hebben geweekt. Blend tot er een smeuïge saus is ontstaan (dit kan best een minuutje of 2-3 duren, afhankelijk van de kwaliteit van je machine).
Stap 5: Maak wat ruimte in het midden van de ovenschaal en schep daar de tofu/cashew saus. De saus komt dus tussen de tomaatjes en aubergine te liggen.
Stap 5: Plaats de ovenschaal voor ca. 35-40 minuten in de oven, totdat de tomaatjes zijn opengebarsten. Kook in de laatste tien minuten (afhankelijk van de kooktijd van je pasta) je penne.
Stap 6: Haal de ovenschaal uit de oven en roer nu de saus door de opengebarsten tomaatjes en aubergine. Voeg de pasta toe en meng goed. Garneer met de basilicum en eventueel wat peper en zout.
Bon appetit!
Ik kwam dit gerecht tegen bij Plant You (nope, that’s not me!) en vind het he-le-maal fantastisch. Ik heb het een beetje aangepast, maar all credits gaan naar haar.
Notenallergie?
Je kunt de cashews ook weglaten. Of eventueel vervangen door wat tahin om de saus toch wat romiger en vettiger te maken.
Variatietip:
Hou de tomaatjes altijd in het recept, hun vocht maakt de saus lekker en de juiste dikte. Maar de courgette kun je bijvoorbeeld vervangen door aubergine, spinazie (deze pas na de oven aan het gerecht toevoegen!), paprika of champignons.
Kooktip:
Een theelepel of eetlepel is vaak meer dan je denkt. Gebruik daarom maatlepels! Recept-ontwikkelaars doen dit ook en zo kom je het dichtstbij hun bedoeling van een recept.