n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben | Shakshuka

Shakshuka met een groene
salade, soja yoghurt, hummus
en pita-driehoekjes

4 personen | 25 minuten

Ingredienten

Voor de shakshuka

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, klein gesneden
  • 180 gram geroosterde paprika (voors snelheid en gemak: gebruik uit een pot), klein gesneden
  • een blik kikkererwten van 200 gram
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 eetelepels tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel chilivlokken (optioneel)
  • 2 blikken tomatenblokjes (2x 400 gram)
  • 10 gram koriander + beetje voor garnering, grof gehakt
  • Een paar eetlepels hummus
  • Een paar eetleepels sojayoghurt
  • 4 (volkoren) pitabroodjes
  • Eventueel een beetje citroensap

Voor de salade:

  • Een zak gemengde sla, bijv. eikenblad slamelange.
  • Pijnboompitten

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.

Stap 2: Verwarm een theelepel olie in een grote hapjespan op medium vuur. Zodra de olie warm is, voeg je de ui, paprika en het zout toe. Roer goed en verwarm ca. 5 minuten totdat de ui een beetje glazig is geworden.

Stap 3: Voeg de knoflook, tomatenpasta, komijn, paprikapoeder en evt. de chilivlokken toe. Bak 1 a 2 minuten, terwijl je blijft roeren.

Stap 4: Voeg de tomatenblokjes, de kikkererwten en de 10 gram koriander toe. Breng het geheel tot een zacht koken, zet het vuur wat lager en laat het ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. 

Stap 5: Snij de pitabroodjes (zonder dat je de broodjes open hoeft te snijden) in partjes en besprinkel met wat water. Doe de pitabroodjes ca. 5 minuten in de oven.

Stap 6: Maak nu de salade. Rooster de pijnboompitten op laag vuur totdat ze licht gekleurd zijn. Meng ondertussen de rode wijn azijn, agave siroop en mosterd goed. Breng op smaak met peper en zout. Doe de gemengde salade in een kom en meng met de dressing en de pijnboopitten.

Stap 8: Proef de shakshuka. Vind jij hem helemaal op smaak? Of mag hij wat jou betreft wat pittiger (voeg dan voorzichtig nog wat chillivlokken toe. ). Zou je hem wat zoeter willen? (Voeg wat agavesiroop toe). Vind jij het lekker als er een zuurtje in zit? (dan kun je wat citroensap toevoegen). Is het zout genoeg? Maak het gerecht perfect naar jouw smaak!

Stap 9: Haal de pitabroodjes uit de oven. Serveer met de shakshuka met de overgebleven koriander, hummus, sojayoghurt en pitabroodjes.

 

Dit gerecht is super simpel, snel klaar, foolproof en ook heel gezellig om aan gasten voor te schotelen. Vooral als je alles in aparte schaaltjes op tafel zet!