n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee Houben

Je hoeft niet volleding vegan te worden om veganisme te ondersteunen

Dat zwartwit onderscheid tussen vegan en niet vegan houdt een verandering in ons systeem alleen maar tegen. 

Laatst poste ik in een aantal verhalen op Instagram een artikel waarin Rutger Bregman uiteenzet waarom het eten van zuivel zorgt voor veel dierenleed. En nu trap ik dit blog gelijk af met een gewetensvraag voor jou:

Durf jij dit artikel ‘Zuivel is ernstig dierenleed’ van Rutger Bregman te lezen? 

Ik vraag je dat omdat je op Instagram kunt zien hoeveel mensen afhaken na ieder verhaal. En dit verhaal over dierenleed had heel veel afhakers. 

En dat is niet zo gek. Als je leest dat iets wat jij doet (lees: zuivel eten) leed veroorzaakt, zijn er eigenlijk vier mogelijkheden:

1.Je verandert je gedrag en eet in één keer geen zuivel meer (slechts een klein groepje mensen kan dit zonder moeite)

2. Je verandert je zelfbeeld in iemand die niet empatisch is tegenover levende wezens (vrijwel onmogelijk en zeer onwenselijk voor het overgrote deel van de mensen)

3. Je verandert het perspectief op de zaak: je normaliseert het om vlees en zuivel te eten. Het is normaal! Het is gezond! We hebben het nodig! (Iets wat in onze samenleving standaard wordt gedaan)

4. Of je zorgt dat de nare verhalen nooit echt tot je doordringen . (Wat gebeurde toen ik het artikel deelde over dierenleed. Mensen wilden dit niet lezen.)

Logisch. Want als het je niet lukt om in één keer vegan te worden, moet je bijna wel voor optie 3 of 4 kiezen. Ik zeg express bijna. Want ik snap het als het je niet lukt om je hele systeem in één keer om te gooien. Maar al te goed zelfs. Ik opteerde zelf jarenlang voor optie 4. 

Maar misschien is het tijd om een 5e optie te introduceren. Namelijk die van vegan supporter. 

Je hoeft geen volledige vegan te worden om veganisme te ondersteunen. Om de beweging te onderschrijven. Om die zelfs aan te moedigen. Of om jouw eigen steentje bij te dragen. Dat zwart-wit onderscheid tussen vegan en niet vegan houdt een verandering in ons systeem alleen maar tegen. 

Want als je alles of niets (van jezelf of anderen) vraagt, is de kans heel groot dat het optie ‘niets’ wordt. Een verandering in leefstijl, perspectief en bewustzijn is nou eenmaal niet zo gemakkelijk gemaakt.
 

Maar ook als je (nog) niet vegan wilt of kunt worden, kun je onderdeel zijn van de oplossing: WORD ZO VEGAN ALS VOOR JOU MOGELIJK IS.

Wat nou als je jezelf niet vraagt om geheel vegan te worden maar vraagt zo vegan te worden als jij kunt? En daarmee het veganisme te ondersteunen.

Voelt dat niet haalbaar? Voelt dat niet goed? Voelt het dan niet anders als jij dit artikel over dierenleed en zuivel leest? Namelijk dat je bijdraagt aan de oplossing?

Streef niet naar perfectie, maar naar het haalbare.