Scrambled tofu met rozenharissa
3 personen | 15-20 minuten bereidingstijd
Ingredienten
- 3 theelepels olijfolie
- 2 uien in dunne ringen
- 1/2 theelepel zout (of kala namak, zie notitie aan de zijkant)
- 150 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
- 1.5 eetlepel rozenharissa (25 gram)
- 1 blok tofu (375 gram)
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- peper
- ca. 5 eetlepels plantaardige melk
- 1 avocado
- (volkoren) brood, let op: het brood mag een beetje neutraal van smaak zijn, want het gerecht heeft al zoveel smaken!
Bereiding:
Stap 1: Verwarm een theelepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Doe de ui en 1/4 theelepel zout in de pan en bak 10 minuten; roer regelmatig tot de ui-ringen gaar en gekarameliseerd zijn. Ze mogen een beetje bruin kleuren. Dat is juist lekker. Wordt de pan te droog? Voeg steeds een klein beetje water toe.
Stap 2: Voeg de laatste twee minuten de gehalveerde cherrytomaatjes en rozenharissa toe en bak mee.
Stap 3: Ondertussen –> Laat de tofu een beetje uitlekken en verkruimel deze met je handen, een vork of een aardappelstamper tot hij eruitziet als roerei.
Stap 4: Verwarm 2 theelepels olie in een andere pan en voeg als deze warm is de tofu, de edelgistvlokken, de kurkuma, 1/4 theeleplel zout (gebruik eventueel kala namak), knoflookpoeder en een flinke scheut plantaardige melk toe. Roer goed en bak ca. 5 minuten totdat de tofu een beetje bruin begint te kleuren. Voeg nu eventueel nog extra plantaardige melk toe, zodat de tofu voor jou de perfecte mate van vochtigheid heeft en haal van het vuur. Bestrooi ruim met peper en voeg naar smaak nog wat zout/kala namak toe.
Stap 4: Doe ondertussen een boterham in de toaster en snijd de avocado in plakjes. Beleg de boterham met de tofu, de rozenharissa met ui en tomaat en de avocado.
Eet smakelijk!
Een heerlijk, luxe zondagse brunch. Je kunt het mengsel van ui, tomaat en rozenharissa eventueel al eerder maken. Deze is 5 dagen houdbaar is de koelkast.
Kala namak:
Kala namak – ook wel zwart zout genoemd – is zout met een zwavelsmaakje. Hierdoor krijgt je tofu echt een ei-smaak! Je kunt ook gewoon zout gebruiken hoor, maar mocht je het net iets meer naar scrambled egg willen laten smaken dan kan dat dus! Sowieso leuk om in huis te hebben als je vaker plantaardige ei-gerechten wilt maken. Het is niet duur en heel lang houdbaar. Je kunt het vinden bij Ekoplaza (of goedkoper bij een toko, bijv. Tjin’s toko in Amsterdam).