Shepherd’s pie
6 personen | 20-25 minuten bereidingstijd | + 15 minuten in de oven
Ingredienten:
Voor de pie:
- 2 blikken linzen van 400 gram (uitlekgewicht per blik: 265 gram)
- 250 gram kastanjechampignons
- 100 gram doperwten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 2 wortels
- 5 gram verse tijm blaadjes
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel agavesiroop
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 theelepels olijfolie
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 blokje bouillonpoeder
Voor de aardappelpuree:
- 600 gram stamppot aardappels (al geschild en in stukken gesneden
- 1/4 theelepel zout
- 3/4 theelepel knofloopoeder
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2-4 eetlepels plantaardige melk
- 50 gram panko (japans broodkruim)
- 1 eetlepel edelgistvlokken
Bereiding:
Stap 1: verwarm de oven voor op 220 graden en breng een pot water met wat zout aan de kook voor de aardappelen.
Stap 2: Snijd de ui, wortel en champignons in kleine stukjes. Pers de knoflook. (OF – ALS JE ZO LUI BENT ALS IK – MAAL ZE GROENTE VOOR GROENTE IN DE KEUKENMACHINE). En rits de tijmblaadjes van hun takjes. Verwarm nu de olijfolie in een pan en fruit de ui, wortel, champignongs, knoflook en tijm voor 8 minuten.
Stap 3: Kook de aardappelen voor 14-16 minuten.
Stap 4: Groenten voor 8 minuten gefruit? Voeg dan nu de linzen, het blik tomatenblokjes, de doperwten, het verkruimelde bouillonblokje, de sojasaus, mosterd, agavesiroop, tomatenpuree en gerookt paprikapoeder toe. Verwarm nog twee minuten en doe in een ruime ovenschaal.
Stap 5: Aardappelen klaar? Giet af en voeg het zout, knoflookpoeder, edelgistvlokken en plantaardige melk toe. Stamp of mix met een handmixer tot een egale puree.
Stap 6: Spreid de puree over het linzenmengsel. Mix de panko met 1 eetlepel edelgistvlokken en een snufje zout en strooi over de aardappelpuree.
Stap 7: Zet de ovenschaal nog ca. 15 minuten in de oven, tot het panko-mengsel goudbruin is geworden.
De ingredientenlijst is een beetje lang, maar het meeste heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan!