n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | vegan bananenbrood zonder olie

Vegan bananenbrood | zonder olie

1 bananenbrood | 10 minuten bereidingstijd | ca. 1 uur in de oven

Natte ingredienten: 

  • ca. 325 gram rijpe banaan (3 grote of 4 kleine bananen; liever iets meer dan iets minder banaan)
  • 90 gram ongezoete appelmoes
  • 15 gram gebroken lijnzaad (een droog ingredient, maar toch in dit lijstje vanwege volgorde van mengen)
  • 30 gram maple syrup
  • 80 ml / gram plantaardige melk
  • 8 gram vanille extract

Droge ingredienten:

  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram havervlokken
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram backing soda
  • 6 gram zout
  • 210 gram havermeel
  • 5 gram kaneel
  • 40 gram gehakte pecannoten

Extra ingredienten (optioneel): 

  • rozijnen
  • stukjes pure chocolade
  • stukjes dadel (dan wordt ie wel zoeter, dus zou je wat kunnen minderen in suiker!)

Toppings (optioneel):

  • een banaan (dit voegt echt toe aan de smeuiggheid, dus zou ik wel doen!)
  • extra pecannoten/walnoten

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: Prak de 325 gram banaan (ik vind het lekker om hem een beetje grof te houden, zodat er stukjes banaan in het brood zitten). Voeg daarna alle natte ingredienten toe en meng goed.

Stap 2: Voeg de droge ingredienten één voor één door het bananenmengsel en meng steeds goed.

Stap 3: Doe het mengsel – na het even te proeven, want het beslag is natuurlijk stiekem altijd nóg lekkerder dan het baksel zelf  – in een cakevorm.

Als je een siliconen vorm gebruikt heb je geen olie nodig; anders een beetje invetten met wat traditionele olijfolie.

Stap 4: Halveer de banaan in de lengte en leg de twee helften met de platte zijde naar boven op het beslag. Beleg de rest van het deeg met walnoten of pecannoten. Duw alle toppings een beetje in het beslag.

Stap 5: Zet 45 minuten in de oven. Haal het brood na 45 min. voorzichtig uit zijn vorm en draai hem om, zodat de onderkant naar boven is gedraaid. Zet nog eens ca. 15 minuten in de oven.

Let op: iedere oven is anders, dus hou hem aan het eind een beetje in de gaten! Het brood is klaar als het een beetje meeveert wanneer je er op duwt. 

Stap 6: Laat ca. 30 minuten afkoelen op een rooster en geniet ervan!

Volkoren, geen olie, geen eieren, geen zuivel en bijna geen bewerkte suiker. En toch smeuig en mega lekker! Geniet er van.

Bewaartip:
Een paar dagen houdbaar in de koelkast als je hem goed inpakt met folie. Je kunt hem ook alvast in plakjes snijden en goed verpakt in de vriezer bewaren! 10-15 minuutjes ontdooien en je gezonde snack voor bij de koffie is klaar.