n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Canadese schijf van vijf

Hoe cool zijn die Canadezen? 

‘Ze zouden zich puur baseren op wetenschap en zich niet langer laten beïnvloeden door de grote industrieën bij het opstellen van een gezonde voedingsgids’.

Vraagje. Denk jij dat zuivel gezond voor jou is? Misschien zelfs wel essentieel voor jouw gezondheid? Of de gezondheid van je kinderen?

Zit bij jou ‘Melk de witte motor’ en ‘Melk is goed voor elk’ ingebakken in je brein? Kun je je misschien nog de reclamespotjes herinneren? Potverdrie, wat een goede marketingleuzen waren dat he?

Voor hen. De zuivelindustrie. Om bakken met geld mee te verdienen. Niet voor ons. Want uit een berg aan wetenschappelijk onderzoek is inmiddels gebleken dat melk helemaal niet zo gezond voor ons is.

En dat is waarom ik die Canadezen zo cool vind!

Ieder land heeft zijn richtlijnen hoe je het beste gezond kunt eten. Zoals wij de Schijf van Vijf hebben, heeft Amerika MyPlate en Engeland The Eatwell Guide. Richtlijnen in Westerse landen bevatten allemaal een dagelijkse portie melk. Melk is immers goed voor elk. Of…? Misschien toch niet?

In 2019 deed Canada iets exceptioneels. De overheid maakte een belofte aan de Canadezen:

‘Ze zouden zich niet laten beïnvloeden door de grote industrieën bij het opstellen van een gezonde voedingsgids en de richtlijnen puur baseren op wetenschap’.

Op zijn minst opmerkelijk dat dit een exceptioneel uitgangspunt is. Nietwaar? 

Weet je wat er gebeurde? BAM! Zuivel werd de Canadese Schijf van Vijf uitgegooid. Het werd niet langer als een essentieel onderdeel van een gezond dieet gezien.

Sterker nog. Ze benadrukten dat mensen zoveel mogelijk voor plantaardige i.p.v. dierlijke eiwitten moesten kiezen. Peulvruchten, tofu, tempeh, noten en zaden kregen hierbij een gezondere status dan vlees, kip en vis.

Zie hierboven de Canadese Schijf van Vijf. Ze geven aan dat het meeste gezonde dieet voor 50% uit fruit en groenten bestaat, voor 25% uit eiwitten (met de nadruk op eiwitten van plantaardige afkomst) en voor 25% uit granen.

Kortom, zuivel is niet nodig voor jouw gezondheid. Sterker nog. De hoeveelheid waarin wij het dagelijks gebruiken is zeer ongezond.

De reactie van de melk- en vleesindustrie op de nieuwe Canadese richtlijnen? Die waren woest!

Omdat hun geld belangrijker is dan jouw gezondheid. En dat is dan ook de reden dat ónze richtlijnen nog wel vlees, vis en zuivel bevatten. Ze hebben gewoon een verdomd sterke lobby.

Stof tot nadenken…