Witte asperges en krieltjes uit de oven met een romig tahin-sausje
15 minuten bereidingstijd | + 35 minuten in de oven | 2 personen
Ingrediënten
- 10 witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 10 gram peterselie
- 30 gram amandelen
- 1 eetlepel olijfolie
- Handje babyspinazie
Voor de saus:
- 4-5 eetlepels tahin
- 1 grote teen knoflook, geperst
- Sap van een halve citroen (+ naar smaak)
- 1 eetlepel olijfolie*
- Peper en zout
*gebruik je liever geen olijfolie? Gebruik dan sojayoghurt met een neutrale smaak, zoals deze.
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Rooster de amandelen in een droge pan totdat ze gaan kleuren en geuren. Let op: door ze te verwarmen worden amandelen een beetje zacht, maar na afkoelen worden ze weer hard. Daarom is het lekkerder om dit aan het begin van je kooktijd al te doen. Hak ze alvast in kleine stukjes.
Stap 3: Snijd de krieltjes door vieren of zessen, verspreid ze over een bakplaat en doe er een beetje olijfolie en peper en zout overheen. Zet voor ca. 40-45 minuten in de oven.
Stap 4: Snij ondertussen de onderkant van de asperges en schil ze met een dunschilller. Doe dit door de kop van de asperge beet te pakken en van onder de kop naar het uiteinde toe te schillen. Schil de asperge twee keer zodat er geen harde vezels meer op zitten.
Stap 5: Leg de geschilde asperges in een ovenschaal en smeer in met wat olie, peper en zout. Doe ze bij de aardappeltjes in de oven en bak ze ca. 30-35 minuten mee.
Stap 6: Maak nu alvast de saus door alle ingredienten door elkaar te mengen. Let op: de saus wordt eerst heel dik. Meng er een beetje water doorheen om het op de juiste dikte te krijgen. Proef nu de saus. Misschien wil je nog wat citroensap, peper of zout toevoegen.
Stap 7: Hak de peterselie.
Stap 6: Krieltjes en asperges klaar? (Ze mogen mooi bruin kleuren, zoals op de foto). Leg een paar blaadjes spinazie op de borden. Leg hier de asperges op en de gebakken aardappeltjes naast. Doe de tahin-saus erover en maak af met de amandelen en peterselie.
Bon appetit!
Ik leerde dit gerecht kennen via de Vegan Box en vind het echt een super recept. De perfecte manier om op een plantaardige manier toch die heerlijke witte asperges te kunnen eten.