n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Romee | mealprep tips

10 tips om je vriezer te organiseren!

Je vriezer is je vriend.

Hij helpt je geld besparen, gezond te eten en een avond volledig te ontspannen.

Gebruik hem ook zo!

Je vriezer is een fantastische tool om in een handomdraai gezond eten op te tafel te zetten en om jezelf geld, headspace én tijd in de keuken te besparen.

Alleen gebruiken we hem vaak helemaal verkeerd… Als opbergplaats van restjes, waarvan je eigenlijk nooit precies weet wat er in zit.

Herkenbaar? Super zonde! Want hoe HEERLIJK is het als jij thuiskomt en je gezonde en lekkere maaltijd al zo goed als klaar is?

10 tips om je vriezer te organiseren

Om je vriezer beter in te zetten is het super belangrijk om hem goed te organiseren. 

 

Zodat je weet wat je hebt en die maaltijden ook echt gaat gebruiken.

 

Geen fan van vriezer-maaltijden? I got you. Want een vriezer maaltijd heeft altijd nog even iets van liefde nodig zodat ‘ie weer gaat sprankelen. Check deze instagram-post om te zien hoe je dat doet!

 

Bovendien ga je een vriezer-maaltijd echt anders ervaren als je de maaltijden met liefde hebt gemealprept. In plaats van restjes die je eigenlijk niet meer wilt, maar zonde vindt om weg te gooien.

 

Dat betekent natuurlijk niet dat je die restjes weg moet gooien. Maar je kunt het wel op zo’n manier invriezen dat je er een volgende keer blij van gaat worden.


Bijvoorbeeld door de componenten van een maaltijd apart van elkaar in te vriezen.
Dus de currysaus apart van de rijst, de pasta apart van je saus. En voeg het pas op je bord weer samen. Dit alleen al zorgt er voor dat je maaltijd geen bruine smurrie wordt. En echt: het oog wil ook wat!

Romee | vriezer organisatie tips

Maar nu die vriezer-organisatie!

 

1. First things first. Haal alles uit je vriezer, gooi weg wat je nooit meer gaat gebruiken, maak schoon en ont-ijs. Kleine tip: Doe heet water in een spray met een beetje schoonmaak-middel. Spray dat over het ijs en je kunt het ijs vrij gemakkelijk weghalen doordat het al een beetje smelt.

 

Tip om je vriezer gemakkelijk van ijs te ontdoen Ik gebruik daar een oude schoonmaak-spray voor.

 

2. De belangrijkste volgende stap is het categoriseren van je producten. Dat helpt je om dingen gemakkelijk en snel terug te vinden.


Denk bijvoorbeeld aan categorieën als:

  • soepen
  • sauzen
  • granen
  • lunch
  • groenten
  • brood
  • fruit / productnen voor smoothies
  • gezonde snacks.
     

3. Gebruik kratjes om je categorieën vervolgens in op te bergen en je vriezer mee in te delen. De kratjes van de Hema zijn hier super voor.

 

Tip om je vriezer overzichtelijk in te delenTip: Je hebt die kratjes in twee formaten. Meet voordat je naar de Hema rent, even je vriezerruimte op zodat je weet welke formaat jij het beste kunt gebruiken.

 

4. Geef alles een vaste plek! Zo creëer je een systeem voor jezelf waarop je producten voortaan kunt opbergen. Anders is je vriezer over een maand weer een bende.

 

 

Duurzame tip: favoriet herbruikbaar vriezerzakje

5. Gebruik (herbruikbare) vriezerzakjes, die nemen minder ruimte in dan bakjes.

Ik vind de hierboven afgebeelde zakjes fijn voor droge producten als rode peper, gember, granen. Ze zijn relatief goedkoop en zijn doorzichtig waardoor je gemakkelijk kunt zien wat er in zit.

Nadeel: je kunt ze niet in de afwasmachine gooien waardoor ik ze minder handig vind voor ‘natte’ producten als pastasauzen, soepen of currysauzen.

 

Voor die natte producten gebruik ik graag deze vriezerzakjes  (zie afbeelding hieronder). De sluiting lijkt een beetje stroef te gaan in het begin, maar dat komt na een paar keer gebruiken goed!

Beste herbruikbare diepvrieszakjes | organiseer je vriezer

 

6. Vries vriezerzakjes plat in, zodat je ze in ingevroren staat verticaal kunt neerzetten. Zo hou je makkelijk overzicht wat je hebt. Snap je niet helemaal wat ik bedoel?  Zie dit filmpje!

 

Tip: vries ze niet boven op elkaar gestapeld in (zoals ik wel in het filmpje doe 😱) , dan duurt het heel lang voordat ze bevriezen.

 

7. Waar mogelijk: haal de dozen van het product, die nemen meer ruimte in. Schrijf dan met een watervaste pen op de plastic verpakking wat het is en hoe je het verwarmt. 

 

8. Label alles! Je vriezer is je vriend, maar maakt wel alles onherkenbaar. En als je niet meer weet wat het is, zul je het ook niet gebruiken. 

 

Label het, zodat je weet wat het is, hoeveel porties het zijn, wanneer je het hebt gemaakt en of je er nog iets anders aan moet toevoegen (bijv. rijst of pasta).

 

Deze vriezer-pen werkt op glas en plastic (aleen helaas niet op de zakjes die je in de afwasmachine kunt gooien van hierboven 🤯), waarna je de inkt er weer vanaf kunt wassen.


Let op:
de inkt wel even goed laten drogen voordat je het zakje/bakje in de vriezer zet, anders pakt de inkt niet goed.


Tip:
Ik gebruik deze pen ook om mijn glazen mealprep-bakjes te labelen!

Vriezer-pen op waterbasis

 

9. Investeer in een extra vriezer (tafelmodel neemt minste ruimte in). Ja, dat is een hele investering en niet iedereen heeft hier ruimte en budget voor…

 

Maar het gaat je zó ontzettend veel opleveren in headspace en uiteindelijk haal je het eruit door het geld dat je gaat besparen door minder vaak uit eten te gaan, buiten de deur te lunchen of last minute te bestellen. 

 

10. Tot slot! Gebruik wat je hebt! Zet het in!

Bewaar het niet tot het misschien ooit een keer handig uitkomt. Ga één keer in de zoveel tijd mealpreppen, zodat je elke week wel een avond een gezonde maaltijd uit de vriezer kunt halen. GENIET ERVAN!

 

Geen idee wat te preppen? Check hier mijn vriezer-mealprep waaarin je in 2 uur tijd 25 porties gaat preppen!

 

Heb je vragen over mealpreppen of je vriezer-organisatie? Leuk! DM me via @planty.you of mail hallo@plantyyou.nl.

N.b. als ik in mijn blog verwijs naar Amazon of Bol maak ik hier altijd een affiliate linkje van. Dat betekent dat ik een paar cent van Bol of Amazon krijg als jij via mijn linkje een product zou kopen. Dat is natuurlijk niet de reden dat ik dit aanprijs! Liefs Romee