Gepofte zoete aardappel
25 minuten bereidingstijd | 4 personen
Ingrediënten
- 6-8 zoete aardappels
- 1 zak gemengde sla
- Balsamico azijn met peper, zout en eventueel olijfolie
Voor de tomatensalsa:
- 400 gram cherrytomaatjes
- 30 gram kappertjes
- 5 gram peterselie
- 1 klein (!) teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
Voor de geroosterde kikkererwten:
- 2 blikken kikkererwten (265 gram uitlekgewicht)
- 1 theelepel olie
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel zout
Voor de saus:
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 210 graden.
Stap 2: Spoel de kikkerewten af en laat even uitlekken. Halveer ondertussen de zoete aardappels door de lengte (daarmee halveer je ook de oventijd!).
Stap 3: Meng de uitgelekte kikkererwten met 1 theelepel olie en de gedroogde kruiden (zie ingredienten voor geroosterde kikkererwten).
Stap 4: Leg de aardappels met de gesneden kant op de bakplaat (geen olie nodig). Verspreid de kikkererwten rondom de aardappels. Zorg dat alles in één laag ligt. Gebruik twee bakplaten als het niet past. Zet voor ca. 25 minuten in de oven.
Stap 5: Terwijl de aardappels en kikkererwten roosteren, kun jij het sausje maken. Mix alle ingrediënten voor de saus en meng goed. Blijf roeren tot het dikker wordt! Voeg eventueel naar smaak agavesiroop toe.
Stap 6: Snijd nu de tomaatjes klein en de kappertjes en peterselie fijn. Pers 1 teentje knoflook. En meng dit alles met sap van een halve citroen. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 7: Meng de groene salade met wat balsamico azijn.
Stap 8: Kun je de zoete aardappel met een vork doorprikken? Zijn de kikkererwten licht geroosterd? Haal ze dan uit de oven.
Stap 9: Leg de aardappel helften met de platte kant naar boven op een bord (3-4 helften per persoon). Smeer hier wat saus overheen en beleg met de geroosterde kikkererwten en tomaten salsa. Lekker met de groene salade ernaast voor een extra fris element!
Enjoy!
Dit is echt een go-to gerechtje bij ons thuis. Super gemakkelijk om te maken en een perfecte combi van troostrijk zacht, knapperig warm en verse frisheid.
P.s. Zoete aardapelen zijn één van de meest voedingsstof-rijke producten ter wereld. Dus het is ook nog eens mega gezond!
Gezondheidstip: Wist je dat de schil van de zoete aardappel wel 10x meer antioxidanten dan de aardappel zelf bevat? Super gezond om die schil ook te eten dus!