n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Romee | Hoe prep je voor gewichtsverlies?

Hoe prep je voor gewichtsverlies?

Klinkt niet echt baanbrekend he?

Toch is het dat wel!

Ik heb de afgelopen jaren veel aan mijn leefstijl gesleuteld om beter in mijn vel te zitten. Daarmee ben ik 8 kilo afgevallen. Mealpreppen is #1 tool om te eten op een manier waar mijn lichaam blij van wordt.

Want als je iets lekkers én gezonds voor jezelf klaar hebt staan, is het helemaal niet moeilijk meer om voor die optie te gaan.

Geen stress, maar headspace

Maar voor afvallen is het ook belangrijk wat je mealprept. Hoe mealprep je voor gewichtsverlies? De kilo’s gingen er bij mij pas écht vanaf, toen ik caloriedichtheid begon te begrijpen. Een super logisch concept, wat toch niet heel bekend is.

Caloriedichtheid is een super logisch concept: 

Het betekent simpelweg de hoeveelheid calorieën van een product per een bepaald gewicht.  

Het is magisch voor gewichtsverlies om te gaan begrijpen dat het ene product veel meer calorieën bevat, dan een ander product in diezelfde hoeveelheid.

  • Zo bevat olie 4.000 kcal per 450 gram, terwijl spinazie maar 104 kcal bevat.
  • Zo bevat vlees 1.000 kcal, terwijl tofu 600 kcal per 450 gram bevat. 
  • Zo bevat brood 1200 kcal, terwijl pasta 600 kcal bevat. 
  • Zo bevat notenboter 2800 kcal, terwijl avocado 700 kcal bevat. 

Klinkt niet echt baanbrekend he? Toch is het dat wel! 

Het betekent namelijk dat als je producten met een hogere caloriedichtheid vervangt voor producten met een lagere caloriedichtheid, je veel minder calorieën binnen krijgt. Zonder dat je minder hoeft te eten. 

Romee | voor & na | 5 tips om af te vallen

Old me / New me

 

Het mooie is dat je ongeveer dezelfde hoeveelheid per dag eet, gewogen naar gewicht of hoeveelheid eten. Niet naar hoeveelheid kcal. 

Dus je lichaam gaat niet op zoek naar 2.000 kcal, nee het zoekt naar een x hoeveelheid, waarna het voldoende heeft gegeten.

Als ‘hoeveelheid x’ uit producten bestaat met een lage caloriedichtheid, krijg je veel minder calorieën binnen dan als dat bestaat uit producten met een hoge caloriedichtheid.

In deze grafiek kun je zien welke productgroepen laag of juist hoger in caloriedichtheid zijn. Onderaan deze blogpost kun je deze grafiek downloaden voor eigen gebruik!  

Aan de hand van de grafiek kun je bekijken wat je aan jouw basis-dieet kunt vervangen, veranderen of aanpassen om bij iedere maaltijd minder calorieën binnen te krijgen dan je hiervoor deed. Én waar je dus meer en misschien wat minder van moet preppen.  

Hoe meer je dit aanpast, hoe meer je afvalt.

Het helpt enorm als je er voor open staat om plantaardiger te gaan eten dan je nu doet. Plantaardige producten zijn nou eenmaal lager in caloriedichtheid dan dierlijke producten.

Sta je hier al voor open, misschien voor het milieu, je gezondheid of vanwege dierenwelzijn, dan kun je hiermee enorme winst halen zonder een sportschool te hoeven zien en zonder je altijd maar in te hoeven houden. 

Je verandert niet HOEVEEL je eet, je verandert WAT je eet.

Geef je hier op voor mijn Calory Density Crash Course!

(incl. printbare pdf van de grafiek)

Er zit veel meer in deze grafiek en achter dit concept dan je in eerste instantie zou denken en dan ik hier kan uitleggen.

In deze serie van 5 mails geef ik je elke dag een inzicht hoe je dit concept VANDAAG NOG in kunt zetten om af te vallen, zonder dat je minder hoeft te gaan eten

Planty You | Romee Houben | Woonkamer
Planty You | Romee Houben | Mason jar salade